vebjorn_skyting_svarthvit
Sesongen 2018/2019

Sesongen 2018/2019

Beklager dårlig med oppdateringer på hjemmesida i år. Har skjedd mye, og det har gått litt i glemmeboka, men fremover skal jeg bli bedre til å oppdatere dere! Først vil jeg skrive et lite sammendrag om sesongen som var.

Sesongen starta på best mulig vis. Jeg fikk en 7. Plass på åpningsrennet på Sjusjøen og ble tatt ut  til å representere Norge på IBU-cup 3 helger før jul. Mitt beste resultat ble 3. Plass mix-stafett, og en 10. og 11. Plass på normalprogram og jaktstart. I siste IBU-cup helg ble jeg dessverre syk og måtte dra hjem tidlig. Hele jula lå jeg på sofaen og prøvde å bli frisk. Heldigvis rakk jeg akkurat norgescupen på Liatoppen. Der fikk jeg med meg en 2. Plass fra sprinten og en 1. Plass fra fellesstarten.

Så var det årets hovedmål, junior-VM i Osrblie. Første konkurranser gikk absolutt ikke sånn jeg ønska, det ble for mange bom og jeg havna langt ned på resultatlista. Men jeg deppa ikke, det kom flere muligheter. På stafetten ble vi nummer 4. Jeg var fornøyd med min etappe, og 4. Plass i et VM er jo egentlig ganske bra.

Så var det sprint og jaktstart i jr-VM. Jeg var veldig revansjesugen og klar for å gi alt. På sprinten leverte jeg et perfekt løp. Jeg skøyt 10 blanke treff og gikk ut på sisterunden med 4 sekunders ledelse. Ut på den siste runden fikk jeg et adrenalinrush som jeg aldri har kjent maken til. Det tror jeg er noe av det råeste som har skjedd meg som skiskytter. Halvveis ut på den siste runden fikk jeg tilbakemelding om at jeg gikk like fort som 2.Plassen. I mål hadde jeg økt til 14 sekunders ledelse og gullet var mitt. Min største målsetting denne sesongen var realitet, et emosjonelt øyeblikk jeg var så heldig å dele med familie, venner og kjæreste som var på plass.

Dagen etterpå var det klart for jaktstart. Jeg var naturlig favoritt til distansen siden jeg vant dagen før, og gikk ut med en ledelse på 14 sekunder. Nervøsiteten var enda høyere enn på sprinten. Når man går ut først, er man alltid den alle vil slå. Man har i grunn alt å tape. Det første jeg tenkte på vei til stadion var at jeg har et handikap på denne distansen. Å starte 14 sekunder før 2. Mann er nesten en strafferunde. Heldigvis klarte jeg å dra tankene bort fra «jeg har alt å tape» tankene. Mesterskap er jo selve festen for idrettsutøvere. Jeg skulle ha det morsomt, gjøre det til en kul opplevelse. Og akkurat det gjorde jeg. Jeg åpna offensivt, skøyt fort, så de bak skulle føle et press om at de også måtte skyte fort for å hente inn tid. Jeg følte underveis at det var jeg som styrte løpet. Allikevel hadde jeg alltid noen 10-20 sekunder bak meg, som presset på. Akkurat dette løpet er nok det største jeg har gjort noen gang. Å forsvare ett gull på en jaktstart er utrolig stort.

Etter VM gikk det slag i slag med jr-NM del 1, jr-EM, jr-NM del 2 og sr-NM. En bedre avslutning kunne jeg knapt bedt om. Jeg fikk med meg medalje fra alle mesterskapene og kunne med det krone en fantastisk sesong.

Jeg vil til slutt rette en takk til mine nærmeste som er tett på både oppturer og nedturer. Jeg vil også rette en stor takk til alle mine samarbeidspartnere som gjør det mulig for meg å satse på skiskyting. Uten støtte fra dere hadde jeg aldri vært der jeg er i dag. Både mine nærmeste og samarbeidspartnere skal ha en del av æren for at det har gått såpass bra.

 

Vebjørn Sørum

IBU debut

IBU debut

IBU Cup

🗓 29.november - 2.desember 
📍 Idre, Dalarna, Sverige 🇸🇪
------------------
🎯 40.pl Sprint - 1 + 4
🎯 23.pl Sprint
- 4 + 0
🎯 10.pl Jaktstart - 2 + 1 + 1 + 1
------------------

IBU-cup debuten er gjort, og jeg sitter igjen med gode svar. Etter en bra start på sesongåpninga fikk jeg muligheten til å gå IBU-cup i Idre. Det starta med en sprint på torsdag. Jeg var spent på hvordan jeg skulle ta nivået, men det viste seg at det klarte jeg fint. Det var veldig utfordrerne vindforhold, og vanskelig å skyte. Jeg åpnet greit, med 1 bom på ligg, men på stående fikk jeg 4 runder. Det er jeg selvfølgelig ikke fornøyd med. Men det positive var at jeg hadde 3. Beste langrennstid. Det hadde jeg ikke trodd før helga, og det er jeg veldig fornøyd med. Til slutt ble det en 40. Plass.

På Lørdag var det også sprint, og ny sjanse til å slå tilbake. Jeg startet nest sist, og gledet meg veldig til å gå. Det var enda mer vind i dag og det var vanskelig å lese vinden. Jeg leste den litt feil, og fikk 4 bom ut på høyre side av blinken. Når man bommer 4 på første skyting, går det en del dårlige tanker gjennom hodet, men jeg prøvde å snu det til det positive. Det var også jaktstart dagen etterpå, så måtte bare gi alt. På stående skøyt jeg en rask serie med fullt hus. Da ga motivasjon til å gi alt på siste runden. Jeg gikk meg opp fra 38. til 23. Plass og hadde beste sisterunde. Det var utrolig kult.

På Søndag var det klart for jaktstart. Jeg var startnummer 24, og starta 1:43 bak lederen. Med god skyting viste jeg at jeg kunne klatre mange plasser. Jeg gikk en bra første runde, og hadde gått meg opp 8 plasser. Men med 2 bom, gikk jeg litt bakover. Resten av løpet plukket jeg jevnt med plasser. Etter siste skyting gikk jeg ut på 15. Plass, men gikk meg opp til en 10. Plass sammen med Sivert Bakken. Med det ble jeg beste norske. 

Det var utrolig morsomt å få prøve seg mot seniorene i helga. Og som junior var nivået greit. Langrennsfarten er mer enn god nok, med 2. og 3. beste langrennstid på søndag og torsdag. 

Gratuler til Fredrik Gjesbakk med 5. Plass, Sivert Bakken med 6. Plass, og Ragnhild Femsteinervik med 6. Plass.

Jeg har blitt tatt ut til de to neste IBU-cup rundene, som går i Italia og Østerrike. Det blir utrolig kult og betyr at jeg blir på reise fra 10.-22. Desember.

Vebjørn Sørum

 

Uttak til IBU-cup (B-verdenscup) og sterk sesongstart

Uttak til IBU-cup (B-verdenscup) og sterk sesongstart


Første konkurransehelg er gjennomført. Sesongstart på Sjusjøen med noen av verdens beste skiskyttere var utrolig morsomt. Det starta på lørdag med distansen sprint. Målet mitt var først og fremst å gjennomføre et godt løp, også se hva det holdt til. Jeg følte meg bra før start, men ikke helt rå fysisk. Skytinga var bra i dag. Med 1 bom på ligg og fullt hus på stående, var jeg godt fornøyd, og ga alt i sporet. Jeg starta tidlig, og visste ikke hva det holdt til totalt. Etter at alle var kommet i mål, stod jeg med en 7. Plass, 1:34 bak Johannes Bø som hadde feilfri skyting.

På søndagen hadde jeg lyst på et nytt godt løp. Jeg åpnet veldig bra, med fullt hus på første liggende og hang med tetgruppa inn til 2. Ligg. Der ble det 3 bom, og jeg tapte mye tid til teten.Dette var selvfølgelig veldig irriterende, men jeg måtte bare prøve å holde motet oppe. Men det ble 1 og 2 bom på de neste seriene, og det holder ikke blant verdens beste skiskyttere. Det endte med en 31. Plass. Jeg tar med meg at farten i sporet var bra.

Etter resultatene i helga, ble jeg tatt ut til IBU-cup. Dette har vært en målsetning i år. Jeg var usikker på om jeg kom til å klare det, men ville ha det som et mål. Siden dette er en «B-verdenscup» for senior, er det veldig vanskelig for en junior og kvalifisere seg. Så at jeg kom med, er jeg veldig stolt av. Det er også veldig kult å se at veien opp til verdenscup er kort. Det motiverer utrolig mye.

IBU-cupen går i Idre, Sverige og jeg har konkurranser på torsdag, lørdag og søndag. Jeg går Sprint torsdag og lørdag, og en jaktstart på søndag. Jeg gleder meg utrolig mye, og er klar til å gi gass!

Vebjørn Sørum

 

 

Siste samling før sesongstart

Siste samling før sesongstart

Siste samling før sesongstart er gjennomført. Vær og føre var ikke helt på vår side denne gangen, men vi fikk en veldig bra samling. Det positive med mildværet som var, var at barkmarsforholdene var perfekte. Vi fikk gode økter på rulleski og løping, og det er tross alt bedre trening enn å gå rundt i en konkurranseløype med lite kontinuitet.

Mot slutten av samlinga fikk vi flere økter på ski, blant annet to hardøkter som var det viktigste. Den fysiske formen min er bra, og kroppen responderer bra på trening om dagen. På skytebanen føler jeg at jeg har god kontroll, og spesielt på stående skyting har jeg skutt bra i det siste.

På lørdag starter sesongen her på Sjusjøen. Vi går mot seniorene, og det blir spennende. Målet blir å få gode opplevelser, og kjenne at alt funker. Men jeg slår gjerne en del seniorer i samme slengen. På lørdag går vi sprint, og søndag fellesstart. Jeg er klar!

Vebjørn Sørum

 

 

Formen begynner å komme seg

Formen begynner å komme seg

Siden forrige innlegg har det skjedd en del. Jeg har vært på en samling, en skitest, og målt krefter i Sommer-NM i rulleskiskyting.

Etter samlinga på Geilo som jeg skrev om sist, ble det et par rolige dager før jeg satte kursen mot Drangedal, for å gå Sommer-NM. Dette var noe jeg gledet meg til. Beste resultat fra helga ble en 5. Plass på sprinten. Et bra resultat, men jeg var ikke helt fornøyd med gjennomføring. Det ble 3 bom, og det er litt for dårlig. Men jeg tar med meg at jeg hadde en av de beste langrennstidene, og ser fremover.

Etter NM fikk jeg lagt ned en veldig bra treningsperiode, både fysisk og med børsa. Jeg var også en tur i Torsby i Sverige for å teste ski til sesongen. Der gikk jeg runde på runde inne i ski-tunnelen. Jeg gikk igjennom flere par ski, og plukket med meg de jeg likte best. Testinga var sammen med Madshus som er skimerket jeg går på.

Fra 15. til 24. Oktober var det klart for ny samling. Da gikk turen til Meråker, sammen med U23-landslaget for gutter, og rekruttlandslaget for Herrer. Dette var en samling jeg også hadde gledet meg veldig til, for her får vi muligheten til å matche oss mot de som «skal» være ett hakk over oss. På samlinga trente vi mye, men hadde også veldige gode hardøkter. Det var høy kvalitet på alle økter og her gir alle alt!

Jeg fikk gode svar underveis i samlinga, og formen begynner virkelig å komme seg. Så akkurat nå føler jeg meg veldig klar til å starte sesongen. Men selv om sesongstarten er like rundt hjørnet vil jeg opprettholde en ganske bra treningsmengde siden de viktigste rennene mine er etter jul.

Neste samling er fra 9. til 17. November, og blir en mengdesamling med forhåpentligvis mange gode økter på ski.

Vebjørn Sørum

 

Samling Beitostølen og Geilo

Samling Beitostølen og Geilo

Tida flyr om dagen, og siden forrige innlegg har jeg vært på to samlinger. Først var jeg på Beitostølen fra 21.- 28. August. Denne samlinga var sammen med rekrutteringslandslaget for senior. Her hadde vi fokus på matching sammen med mengde. Det ble trent mye, og bra. Nivået på en sånn samling blir ekstremt høyt, og det er kult.

Samlinga på Beitostølen gikk veldig bra for min del, kroppen svarte godt på all mengden. Det ble fine løpeturer i fjellet, rulleski opp til Valdresflye, og tette dueller på stadion.

På denne samlinga er vi  «morgendagens idrettshelter», og det er utrolig stort og motiverende å kunne være en del av en sånn gjeng. Alle gutta er topp motiverte og gir alt på hver eneste økt. Sammen med bra boforhold og god mat ble samlinga perfekt

Etter samlinga dro jeg til Lillehammer en tur for å kjøre litt flere hardøkter og en test. Her fikk jeg veldig gode svar, og formen er virkelig stigende. Testen viste akkurat det samme, og det er morsomt.

Så var det tid for ny samling. Nå gikk turen til Geilo hvor hele U23 landslaget ble samlet, det vil si både gutta og jentene. Her var prioritet å få mye fysisk mengde. Samlinga varte fra 9. – 16. September og i løpet av de 8 dagene ble det lagt ned rundt 30 timer fysisk trening. I tillegg til dette ble det lagt ned kvalitetsøkter med våpnet.

Vi var så heldige å få bo på Vetslia resort. Et supert hotell med fine muligheter for masse aktiviteter. Itillegg er maten helt fantastisk.

Under kommer noen bilder fra den siste tida. Det har skjedd veldig mye.

Jeg har også vært innom en svært talentfull fotograf og tatt bilder. B.T stokke tok noen ekstremt kule bilder som du også får sett et utvalg av under. Det kommer mer etterhvert også 😉

Vebjørn Sørum

Samling Lillehammer

Da er det en uke siden jeg var ferdig med nok en samling. Denne gangen var vi på Lillehammer og hadde en såkalt «hjemmesamling». Det vil si at vi bor hjemme, men trener sammen. Dette er en ypperlig måte å ha samling på. Da sparer vi masse penger, og vi får trent bra. Det blir også større rom for individualisering på økter.

På denne samlinga hadde jeg ekstra fokus på skytinga. Jeg fikk skutt mye og forbedret meg på det jeg skulle. Stående skytinga har jeg veldig god kontroll på for tiden, og der skal jeg bare jobbe videre. På liggende har jeg også forbedret meg en del, men er et lite hakk bak stående skytinga. Så planen framover er å legge inn et lite støt på liggende skyting.

Jeg har også fått trent bra fysisk siden forrige samling, og føler meg bra. Har tatt ekstra tak i teknikken, i skøyting. Og der har jeg og treneren min funnet noen gode arbeidsoppgaver til meg. Her har jeg også fått stor utvikling, og det er gøy.

Nå er jeg på Lillehammer og trener, før jeg skal til Beitostølen på ny samling 21. August. Dette blir en mengdesamling med mye trening sammen med rekrutt-landslaget. Det blir morsomt og spennende.

 

Vebjørn Sørum

God sommer!

Da er det en stund siden forrige innlegg. Siden sist har jeg gjort en del. Jeg har vært på en ny samling, vært hjemme og vært en tur i Frankrike på ferie.

På samlinga fra 12.-19- Juni oppholdt vi oss på Natrudstilen(Sjusjøen). Her hadde vi hovedfokus på hardøkter og skyting. På de 7 dagene gjennomførte vi 6 hardøkter. Dette var noe nytt og spennende. Grunnen til at vi kjører såpass mange hardøkter er rett og slett for å få mye belastning på hjerte. Ved mye belastning på hjerte skal det maksimale oksygenopptaket øke. Siden vi har såpass mange hardøkter, blir det nesten ingen annen trening. Eneste vi trener ellers er 30-60 min rolig restitusjon. Det ble en bra samling for min del, og opplegget passet meg bra. Det ble også lagt inn bra med trening på skytinga også.

Etter denne samlinga var det en roligere periode, før det ble en lengre mengdeperiode. Jeg fikk trent veldig bra i denne perioden og lagt ned et solid arbeid i sommer. Var kun to dagers avbrekk på grunn av pollen som ikke gjorde denne perioden perfekt.

Etter denne perioden var planen å ta en liten ferie, og få ladet batteriene igjen til ny treningsperiode. Da dro jeg til Frankrike for å slappe av og koble litt ut. Dessverre ble jeg ganske syk etter to dager. Jeg fikk en ganske kraftig virusinfeksjon i halsen. Så da var det bare å ta resten av dagene inne på senga og ta det rolig. Sykdom etter alltid kjipt, men tidspunktet var egentlig ganske greit. Jeg skulle uansett hvile og slappe av. Selvfølgelig er det alltid kjedelig å være syk, men det er noe man må regne med. Nå har jeg vært syk i 1,5 uke, men er på bedringens vei.

Planen var egentlig å være med på samling fra mandagen av, men siden jeg fortsatt er syk, ser det ut til at den ryker. Men heldigvis har jeg god tid til å trene skyting.

Vebjørn Sørum

Første samling og konkurranse på rulleski

Jeg har kommet godt i gang med treninga siden starten av mai, og formen er bedre enn noen gang på denne tiden av året. Som regel pleier jeg å være sliten etter en lang sesong og bruke noen måneder på å komme i form. Men i år responderer kroppen bra på trening fra første stavtak, og jeg har bra med overskudd fra vinteren.

Jeg har også vært på årets første samling med det nye laget. Vi oppholdt oss på Lillehammer der vi fikk trent bra. På denne samlinga gikk vi igjennom noen hardøkter som vi kommer til å ha en del av utover i sesongen. Vi fikk også noen gode langturer, og på skytebanen jobbet vi med skytestilling. Det nye laget er veldig sterkt. Det er mange gode utøvere, og alle har et mål om å bli verdens beste. Det er kult, og hever laget. Vi er en gruppe som har det morsomt utenfor trening, men samtidig klarer å ha 100% fokus på trening.

En uke etter samlinga var ferdig dro vi til Drammen for å være med på et nytt rulleskirenn som heter «midt i Drammen». Dette er en rulleskikonkurranse. På fredag hadde ikke vi juniorer noe renn, men vi var med på skytedueller. For min del gikk ikke duellene så bra. Jeg stressa litt mye og brukte for mange skudd til å gå videre. Men det var utrolig gøy å føle på det trykket igjen.

På lørdag var det duket for konkurranse for oss juniorer også. Vi gikk en sprint, med 3 runder på 800m med en liggende og en stående skyting. Først hadde vi en kvalifiseringsrunde. Den gikk greit for min del. Jeg er litt skuffa over skytinga, siden jeg bommet 4 skudd. Men med rask fart i sporet holdt det til seier, og det var morsomt.

I finalen måtte vi bruke ekstraskudd. Vi fikk inntil 3 ekstraskudd på hver skyting. I finalen stresset jeg alt for mye med å være rask. Det var dumt, og på første ligg måtte jeg bruke 3 ekstraskudd. På stående prøvde jeg hardt å få ned blinkene, og der ble det 3 ekstraskudd og en runde. Det er alt for dårlig, men det er litt uvandt etter en lengre periode uten konkurranser, og plutselig skyte med puls igjen. Men til tross for alt for mye bomming, klarte jeg å gå meg opp fra 4. til 3. Plass på sisterunden. Så jeg er godt fornøyd med en 3. Plass i midt i Drammen.

Nå starter vi ny samling på tirsdag, hvor vi skal til Natrudstilen (Sjusjøen). Her skal vi kjøre mange hardøkter, og det er noe jeg gleder meg veldig til.

 

Vebjørn Sørum

Nå er ferien over, tilbake på trening!

Nå er det en måned siden siste skirenn jeg gikk for sesongen 2017/2018. Sesongen gikk veldig bra og jeg er fornøyd med det jeg har oppnådd i år. Jeg kom ikke til jr. VM som var hovedmålet mitt. Jeg prøvde så hardt jeg kunne, men denne gangen var jeg ikke god nok i uttakrennene. Selvfølgelig var dette kjedelig,  men jeg klarte å vinne norgescupen sammenlagt, og det var utrolig morsomt. På de tre siste rennene var jeg tre ganger på pallen og to ganger topp 7 på 5 forsøk. Jeg fikk også mitt første renn i gul trøye som junior. Det motiverer masse.

I April, det som er en liten ferie for oss skiløpere, har jeg gjort litt andre ting. Jeg var en tur i Jølster for å gå topptur på randoneeski. Det er utrolig bra avkobling, og samtidig god trening. Jeg var sammen med juniorlandslaget, og vi fikk flere fine turer med både fjord og fjell så langt øye kunne se. Så dro jeg til Geilo for å gå skarverennet, men det ble dessverre avlyst.

Så ble jeg syk i noen dager, og da fikk jeg tid til å forbedre noen småting på våpenet mitt til neste år. Når jeg ble frisk igjen hadde jeg skitest sammen med Madshus. Der fikk jeg plukket ut noen gode skipar som jeg forhåpentligvis får bruk for neste sesong.

Nå er jeg i gang med full trening mot neste sesong. Jeg kom godt i gang, men ble matforgiftet, så ble ute noen dager. Måtte bruke et par dager på å spise meg opp, men nå er jeg tilbake i full trening. I de første sommermånedene blir det variert trening med både sykkel, løp, rulleski, klatring og skiturer på fjellet. Det er også noen konkurranser som jeg skal være med på. Dette synes jeg er utrolig morsomt, og samtidig god trening.

Jeg har også fått beskjed om at jeg blir med videre på juniorlandslaget. Nytt i år, er at det heter juniorlandslag U23, noe som betyr at vi har med to som vil være seniorer neste sesong. Jeg er takknemlig for fornyet tillit, og gleder meg til å komme i gang med samlinger. Vi er et sterkt lag, og skal sparke hardt i fra oss.

 

Vebjørn Sørum

 

Velkommen til min blogg!

Med bloggen vil jeg gi leserne mine et innblikk i hverdag som skiskytter. Her vil det bli skrevet litt om det meste, men i hovedsak blir dette en side hvor jeg skriver om konkurranse, trening og resultater.


Terminliste 2018-2019
Vebjørn Sørum

Norges Cup 1 senior på Geilo

Dag(er)

:

Time(r)

:

Minutt(er)

:

Sekund(er)

Ønsker du epostvarsel ved bloggoppdateringer?