Sesongen 2019/2020 er tilbakelagt og jeg er godt i gang med oppkjøringa mot ny sesong. Under skal jeg prøve å skrive en liten oppsummering av sesongen som var.

Sesongen startet som den alltid gjør på Sjusjøen i midten av November. Sesongstarten endte dessverre med 2 brutte skirenn og en enorm skuffelse. Jeg har aldri følt meg bedre rusta mot en sesong, men når jeg begynte å gå skirenn funka ikke systemet i det hele tatt. Jeg sleit med å få luft ned i lungene og da funker det dårlig å gå skirenn.

Jeg fikk heldigvis hjelp av spesialister og fagfolk som gjorde at jeg kunne stå på start snaut 2 uker etterpå. Alt var  ikke helt tilbake til normalen, men det var veldig mye bedre. Jeg gikk Norgescup for senior på Geilo hvor jeg fikk en 2. Plass som smakte utrolig godt etter en skikkelig nedtur mentalt på sesongstarten.

Videre var det Norgescup på hjemmebane(Lygna) rett før jul. Der begynte ting å bli mer eller mindre normalt igjen og jeg fikk med meg en 2.Plass på sprinten i juniorklassen.

Jeg trente utrolig bra i jula, men rett før nyttår ble jeg litt småforkjøla og rakk kun noen dager med trening før det var norgescup for junior i Oppdal. Her skøyt jeg dessverre litt for dårlig for å stå på pallen begge dager, men jeg fikk med meg to 4. Plasser som er gode resultater.

Så kom hovedmålet for sesongen. Junior.VM i Lenzerheide, Sveits. Jeg var regjerende mester på to distanser, og merket at flere hadde forventninger til meg. Det syntes jeg var kult og inspirerende. Jeg kom til mesterskapet og visste jeg var godt forberedt, og i god form. Så jeg hadde store forventninger til meg selv.

Mesterskapet startet med en normaldistanse. Jeg skøyt 0-1-0-1 og gikk bra i sporet. Det holdt til sølvmedalje noen sekunder bak vinneren. Jeg må innrømme at de sekundene var utrolig kjipe, men jeg kunne ta med meg en god start på mesterskapet.

Videre var det en stafett hvor vi var litt uheldige å fikk en strafferunde som ødela litt, men ellers var det en veldig bra stafett som holdt til en 4. Plass. Jeg fikk en god gjennomkjøring og nok et bevis på at formen var god.

3. Distansen var sprint, og det var den konkurransen jeg hadde sett meg ut og lagt opp formen mot. Jeg var også regjerende mester på denne distansen, så jeg var utrolig lysten til å få det gullet igjen. Det hele starta veldig bra med en god første runde og et fullt hus på liggende. På runde 2 fikk jeg ryggen til kompis Jørgen Krogsæter som gikk sin sisterunde. Det passa meg perfekt og gjorde at jeg fikk en lettere reise inn mot stående. På stående fikk jeg en bom, og trodde egentlig at sjansene om gullet glapp der. Men jeg fikk veldig gode sekunderinger, og siste kilometeren klarte jeg å pøse ut alle kreftene mine og øke til en seiersmargin på 25 sekunder. Dette er mitt beste skirenn noen gang. Også med tanke på presset jeg la på meg selv, og alle andres forhåpninger. Denne konkurransen blei sendt på NRK, og kan sees hvis du går inn på linken under

Oppsummering: https://tv.nrk.no/serie/skiskyting/202002/MSPO33615320/avspiller

Hele løpet: https://tv.nrk.no/serie/skiskyting/202002/MSPO33615120/avspiller

Dagen etter var det duket for jaktstart og jeg gleda meg skikkelig. Jeg åpna bra og leda med 2 strafferunder inn til første ligg. Der blei det dessverre 2 bom og forspranget var spist opp. Men jeg var fortsatt godt med i kampen og følte meg sterk. Men på den 2. Runden ble jeg taklet bakfra, og mista rytmen i løpet og ble veldig stiv. Det ødela dessverre litt for mye og gjorde at jeg akkurat ikke klarte å kjempe meg opp til medaljeplassene igjen. Det endte med en 6. Plass.

Etter jr-VM dro jeg til Martell, Italia hvor jeg skulle gå IBU-cup for senior. Det starta på best tenkelig vis med seier på supersprinten. Jeg skøyt 20 av 20 treff og gikk ut med en komfortabel ledelse. Det var en utrolig kul opplevelse. På sprint og Jakstart ble jeg nummer 11 og 13.

Så var det jr-NM i Folldal. Det ble totalt sett en bra helg for meg, men kroppen var nok litt sliten etter mye trening fra rett etter Martell. Det ble en bronse på fellesstart, 4. Plass på sprint og 4. Plass på stafett.

Etter NM bygde jeg opp en formtopp inn mot Worldcup i Holmenkollen, hvor jeg skulle få prøve meg mot verdens beste skiskyttere. Dette hadde jeg gledet meg utrolig lenge til og var i utrolig god form og klar til å gi gass.

Dessverre ble Worldcup-debuten avlyst på grunn av korona… Men sånn er livet noen ganger. Nå gleder jeg meg bare enda mer til neste år og en forhåpentligvis debut i verdenscup.

 

Vebjørn Sørum