Som jeg skrev i forrige innlegg, har jeg tilbakelagt min siste sesong som junior. Nå starter jeg for alvor å konkurrere mot «de store gutta». Nå som jeg har litt tid, tenkte jeg kort å oppsummere junior-karrièren, med noen ord om hver sesong.

Første året som junior flyttet jeg til Lillehammer for å starte på NTG. Jeg tok store steg, og startet junior-karrièren med gull i sommer-NM som var utrolig stort. Videre den sesongen fikk jeg en 2. Plass i første Norgescup renn i Folldal. Høydepunktet med den sesongen var helt klart NM-gullet på sprinten i Alta. 10 treff og bra fart i sporet gjorde at jeg kunne kjenne på følelsen av å ha blitt Norgesmester på ski for første gang i livet. Det er et øyeblikk som sitter sterkt i minne den dag i dag. I sesongen 2014/2015 ble det 2 NM gull, 3 pallplasser i Norgescupen og 4. Plass i Norgescupen sammenlagt.

Sesongen 2015/2016 startet også veldig bra, med gull på begge distansene i rulleski-NM. Målet denne sesongen var å gå ungdoms-OL på Lillehammer, men dit kom jeg dessverre ikke med. Det var utrolig bittert, men ga mye motivasjon. I sesongen 2015/2016 ble det 2 gull og et sølv i NM, samt 4 seire og en tredjeplass i Norgescup, og 2. Plass sammenlagt i Norgescupen.

I 2017 skulle jeg for første gang representere Norge i en internasjonal konkurranse. Da ble jeg tatt ut for å gå jr.VM i Osrblie, Slovakia. Det var stor stas og en milepæl i karrièren min. De to første konkurransene skøyt jeg for dårlig til å være med å kjempe i toppen. Jeg ble nummer 39 på normalen og 28 på sprinten. Men på jaktstarten gikk jeg meg opp fra 28. til 8. Plass. Det var utrolig gøy, og et utrolig bra løp. Den dagen hadde jeg også beste løpstid av alle sammen. Det ble ikke noe medalje ut  av det, men det var en stor glede for min del etter en litt trå start på mesterskapet. Så over til høydepunktet som var stafetten. Der gikk jeg, Sivert Bakken og Jørgen Krogsæter på lag. Vi har vært klassekamerater i 3 år, og så fram til denne stafetten. Alle tre gjorde veldig bra løp, og det gjorde at vi vant gull i jr.VM. Det var et utrolig stort øyeblikk. Totalt i sesongen 2016/2017 ble det 1. jr.VM gull, 2 NM medaljer og 1 pallplass i norgescupen.

Sesongen 2017/2018 ble preget av en veldig tung høst. Jeg var litt for ivrig på trening og trente nok litt for mye, som gjorde at jeg fikk en smell på høsten. Det resulterte i en høst med veldig lite trening og ingen konkurranser før jul. Jeg tenkte at sesongen var ødelagt og begynte egentlig å tenke mer framover mot neste sesong. Men med noen måneder trening, kom jeg meg raskt opp igjen. Siste del av sesongen gikk utrolig bra og jeg vant norgescupen sammenlagt for første gang, fikk 2 pallplasser i Norgescup og 2 NM medaljer. Dette var min jevneste sesong med alle rennene innenfor topp 13 i Norgescup.

I det som egentlig skulle være min siste juniorsesong gikk det over all forventning. Først kom jeg på 7. Plass på åpningshelga med de beste seniorene i Norge, pluss noen fra Frankrike. Noen dager etter åpningshelga dro jeg rett til Idre for å konkurrere i IBU-cup. Jeg fikk med meg en 10. og 11. Plass derfra, og var ganske fornøyd med det. Resten av skirennene jeg gikk fram til jul var også IBU-cup, da i Ridnaun og Obertilliach. I Ridnaun var høydepunktet 3. Plass på mix.stafetten. I Obertilliach skøyt jeg 18 treff på normalen og fikk en 10. Plass, før jeg ble syk rett etter løpet og måtte reise hjem. Hele jula var jeg sjuk, og fikk trent dårlig. Første helga i januar gikk jeg norgescup på Liatoppen. Der fikk jeg med meg 1. og 2. Plass. Resten av måneden brukte jeg veldig bra, og fikk mange treningstimer, som skulle resultere i formtopp i jr.VM. I Februar dro vi til Osrblie, Slovakia for å gå jr.VM. Første distanse gikk veldig dårlig. Både skyting og farten i sporet var for dårlig. Men det hele reddet segveldig inn på slutten av mesterskapet, da jeg oppnådde et mål jeg hadde jobba lenge for. Jeg fikk med meg to jr.VM gull i sprint og jaktstart! Videre den sesongen gikk det også veldig bra, med 2 NM-gull på Østre Toten, NM-sølv og bronse i Orkdal, NM-sølv på stafett i senior på Liatoppen. Alt i alt en utrolig bra sesong.

Sesongen 2019/2020 har jeg allerede skrevet om i forrige innlegg, så gå inn der og les om du ikke har gjort det 🙂

Nå starter virkelig skiskytterkarrieren. Jeg skal opp å yppe meg mot verdens beste skiskyttere uavhengig av alder. Jeg er supermotivert, og gleder meg til å gjøre jobben fremover. Dere hører fra meg snart!

Vebjørn Sørum